Griezelen van zombies


Jawel, tijd voor de vrijdagmiddag-horror. Als je griezelt van zombies en insecten kun je misschien beter niet verder lezen. Of juist wel.

Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat schimmels die mieren veranderen in zombies al 48 miljoen jaar oud zijn.

Ook nu nog is de Cordyceps-schimmel een bedreiging voor insecten. De schimmel groeit ín de mier en geeft stoffen af die het gedrag van de mier beïnvloeden. De mier wordt omhoog gestuurd langs de stengel van een plant en daar bijt hij zit vast. Het is een mooie plek voor de schimmel om zich verder te verspreiden. De andere mieren weten dan echter al hoe laat het is en halen hem uit die plant en droppen hem een heel eind uit de buurt, zodat de rest van de kolonie niet ook geïnfecteerd raakt. Daar gaat de mier uiteindelijk kapot doordat de parasiet door zijn kop heen groeit. De mier eindigt dus als een soort plantenbak voor de schimmel.

mier

De parasiet eet de insecten niet alleen van binnenuit op, hij weet ook nog eens hun hersens aan te sturen. Echte zombies dus! Maar nu wordt het echt goor. Er zijn natuurfilmers die heel precies in beeld hebben gebracht wat er gebeurt als zo’n schimmel een insect overneemt.
Dankzij hen kun je zien hoe het eruit ziet als een mier langzaam gek wordt:

Deze truc om insecten te sturen is verbazingwekkend en iets dat maar weinig soorten ontwikkeld hebben. Uit het onderzoek blijkt dus dat ze dit al 48 miljoen jaar geleden konden, nog voordat het Himalaya-gebergte ontstond.

Een ander sterk (en smerig) voorbeeld daarvan is de Nematomorpha. Deze worm is vier keer langer dan de torren waar hij in groeit, maar is dan nog sterk opgerold. Op een gegeven moment wil hij eruit en stuurt een seintje naar de hersenen van de tor. Hoe dat precies werkt, is nog niet bekend. Maar het resultaat is, dat de tor zelfmoord pleegt door in het water te springen. Daar kan kan de worm zich naar buiten wurmen. Als je daarvan wil griezelen, bekijk dan het tweede en derde filmpje op deze pagina.

Nog een goor voorbeeld vind je bij de juweelwesp. Dat is een wesp die andere insecten vangt en verlamt om er eitjes in achter te laten. Hierna eten de uitgekomen larven de prooi levend en van binnenuit op. En ook daar is een horror-film van. Smakelijk eten!