Schietpartij leidt ook met vertraging tot doden


pistool

Als er in de Verenigde Staten weer eens een grote schietpartij is geweest, kopen meer mensen in de weken daarna wapens. Ook zoeken ze op internet vaker naar instructies om wapens schoon te maken of te repareren, klaarblijkelijk om een al aangeschaft wapen weer gebruiksklaar te maken. Omdat de kans om door je eigen wapen te worden getroffen groot is, piekt in de maanden daarna het aantal slachtoffers van ongelukken met wapens. Vooral kinderen zijn de pineut.

Dit blijkt uit een studie van de Amerikaanse Wellesley universiteit. Volgens de onderzoeker vallen normaal in een periode van vijf maanden in de VS 210 doden door vuurwapens die per ongeluk zijn afgevuurd. In de vijf maanden na de schietpartij op de school in Sandy Hook liep dat aantal dodelijke ongelukjes met pistolen en revolvers op tot 270. Andere grote schietpartijen hebben een vergelijkbaar effect. De meeste doden vallen direct na een schietpartij, waarschijnlijk omdat mensen hun wapens tevoorschijn halen om te inspecteren of nieuwe wapens mee naar huis nemen.

Onder de doden na Sandy Hook waren 46 kinderen onder 14 jaar; een derde meer dan gebruikelijk. Ze bewonderen de nieuwe blaffer van pappa of zien ineens waar hun ouders hun gun bewaren. Een wapen in huis hebben is sowieso al levensgevaarlijk voor Amerikaanse kinderen tussen vijf en 14. De kans dat ze door een kogel sterven, is elf keer zo groot als voor kinderen in andere ontwikkelde landen. Toch voelt 63 procent van de Amerikanen zich veiliger als er een wapen in huis is, zo ontdekte marktonderzoeker Gallup. Ze willen vooral inbrekers kunnen neerschieten.

Onder president Trump zal het wapenbezit waarschijnlijk alleen maar toenemen, de Senaat stemt binnenkort over een wet die het op straat dragen van een wapen makkelijker moet maken. Daarbij is het goed om te weten dat per jaar in de VS 30.000 doden vallen door handvuurwapens. Twee derde daarvan bestaat uit zelfmoorden met het eigen wapen, want ook die nemen sterk toe als er een wapen beschikbaar is.