Ruzie laat taal uitsterven


Het zou grappig zijn als het niet triest was. De laatste sprekers van een bedreigde taal spreken niet meer met elkaar.

Manuel Segovia (75) en Isidro Velazquez (69) uit Tabasco, Mexico hebben ruzie. Dat zou geen nieuws zijn, ware het niet dat beide mannen de laatste sprekers zijn van Ayapaneco, een indianentaal die op het punt staat uit te sterven. Nu de mannen niet meer met elkaar spreken, is het geluid van deze taal bijna verstomd.

Nu sterven er wel vaker talen uit. Recent is de laatste spreekster van Eyak overleden. En ook de laatste woorden in Aka-bo zijn gesproken.

Maar dat een taal uitsterft terwijl er nog sprekers zijn, dat vinden taalwetenschappers wel erg zuur. Het instituut INALI, dat de inheemse Mexicaanse talen beschermt, probeert daarom nog snel een woordenboek en grammatica te schrijven voor Ayapaneco. Groot probleem daarbij: beide kemphanen zijn het niet met elkaar eens als het gaat om de uitspraak en betekenis van woorden.

Wat betreft één ding geven ze elkaar wel weer gelijk: de taal heet eigenlijk niet Ayapaneco; zelf gebruiken ze liever de naam Nuumte Oote, wat iets als ‘ware taal’ betekent in het Ayapaneco.

Hoe dan ook, het zou en stuk makkelijker zijn als de mannen hun ruzie zouden bijleggen.