Russen vinden nazibasis


schatzgraber

Onderzoekers van de organisatie voor Russische nationale parken hebben een oude nazibasis gevonden. Het gaat om het voormalige weerstation Schatzgraber op het eiland Alexandra Land, 250 kilometer ten oosten van Spitsbergen. Die basis werd in 1942 gebouwd door de Duitsers om te helpen bij de verovering van Rusland en om het weer op de Atlantische Oceaan beter te kunnen voorspellen.

Maar de bemanning van de basis heeft zwaar geleden. Ze waren op zichzelf aangewezen en maakten beginnersfouten. Zo aten de mannen rauw berenvlees, waardoor ze geïnfecteerd raakten met rondwormen. In juli 1944 werden alle Duitsers opgehaald door een U-Boot en naar Duitsland terug gebracht. De basis werd verlaten.

Dat de basis bestond, stond altijd al vast. De overlevers werkten na de oorlog mee aan een documentaire over hun belevenissen. Maar de meeste historici dachten dat alle spullen door de Duitsers waren meegenomen of anders door tijd en tij waren vernietigd. Niets is minder waar, blijkt nu.

De onderzoekers van de nationale parken hebben bij een bezoek aan Alexandra Land vijfhonderd artefacten gevonden. Daaronder schoenen, kogels, blikken en documenten. De meeste spullen waren nog intact, een gevolg van de lage temperaturen ter plekke. Daardoor vergaan zachte materialen bijna niet. De complete lijst moet nog door de Russen worden vrijgegeven, maar volgens eerste berichten is op veel spullen een hakenkruis te zien, een duidelijke aanwijzingen dat het om zaken uit de nazi-era gaat.

Alle artefacten zijn naar Rusland gebracht voor analyse. Het is de bedoeling ze in de toekomst tentoon te stellen in een museum. Maar eerst zullen ze dienen om een betere geschiedenis van Schatzgraber te schrijven. In het verleden is wel een gesuggereerd dat de basis meer deed dan alleen het weer optekenen. Er zouden occulte zaken plaatsvinden, wellicht zochten de nazi’s naar een oeroude Germaanse beschaving. Vandaar – zeggen sommigen – ook de naam Schatzgraber. Niets wijst daarop, maar wellicht kunnen de gevonden documenten meer informatie geven.