Rokende vader, astmatische kinderen


inhaler

Kinderen van vaders die roken, hebben een tot drie keer grotere kans om astma te krijgen. Zelfs als vader vijf jaar voor de conceptie is gestopt, is het risico nog verhoogd. Roken beschadigt het zaad van vader, wat nog jaren kan doorwerken. Onderzoek van de Noorse universiteit van Bergen toont aan dat het roken van moeder voor de zwangerschap het risico niet laat toenemen.

Astma is een van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen. Al jaren is duidelijk dat er een verband bestaat tussen de levensstijl van de ouders en de kans dat een kind de aandoening oploopt. Ongezond etende moeders hebben bijvoorbeeld vaker astmatische kinderen. Ook helpt het om al vroeg in het leven in aanraking te komen met dieren, boerderijkinderen hebben minder vaak astma.

Maar het gedrag van vader is dus ook van grote invloed, blijkt uit de studie onder 24.000 kinderen uit Scandinavië en Estland. De Noorse onderzoekers denken dat roken genen beschadigt die de vader op het kind overdraagt. Daardoor ontstaat een aangetast immuunsysteem en daarmee een verhoogd risico op ademhalingsmoeilijkheden.

De studie is gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology.