Rode wijn is goed voor je tanden


Rode wijn en het extract van druivenpitten beschermen je tanden tegen gaatjes, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Spaanse nationale onderzoeksbureau. De onderzoekers zoeken oplossingen voor ziektes die overal voorkomen en hebben nu een rapport geschreven over mondgezondheid.

Volgens hoofdonderzoekster Maria Vicotria Moreno-Arribas heeft zestig tot negentig procent van de wereldbevolking last van gaatjes en tandvleesproblemen. De mondproblemen beginnen als bepaalde bacteriƫn zich in een plaklaagje aan de tanden hechten en gaatjes maken in het glazuur.

Poetsen met fluoridetandpasta, flossen en mondwater gebruiken helpen een beetje, maar de effecten zijn volgens de onderzoekers beperkt. Wat wel zou werken is wijn drinken of druivenpit-extract eten omdat dit de bacteriegroei in de mond stopt en daardoor gaatjes voorkomt.

Een mooi verhaal natuurlijk, maar voor ieder onderzoek waarin wordt geschreven dat rode wijn goed voor je is, komt meestal snel een ander dat het compleet onderuit haalt. Het onderzoek is nu te lezen in the Journal of Agricultural and Food Chemistry en tot andere wetenschappers het onderzoek onderuit halen is het een goed excuus voor een glaasje bij het eten.