Rijken worden armer in crisis


‘De rijken worden steeds rijker’, roepen socialisten graag. Klopt maar ten dele, momenteel worden de rijken armer.

Je zult maar in de Quote 500 staan, dan heb je het nu niet makkelijk. De kranten staan vol met verhalen over stille armoede in ’t Gooi en begeleiding van voormalige rijken die door de crisis alles kwijt zijn geraakt. Statistisch is nu het bewijs geleverd dat die verhalen kloppen. Door een natuurkundige nog wel.

Rijken worden niet altijd rijker.

Victor Yakovenko werd een paar jaar geleden een beetje beroemd omdat hij ontdekte dat rijkdom zich gedroeg als gas. Het meeste gas bestaat uit atomen die weinig doen en maar een beetje rondhangen. Sommige gasmoleculen hebben echter heel veel energie en bewegen zich wild. Daarbij komen ze vaak in aanraking met andere moleculen die wild bewegen. Door die botsingen gaan ze nog sneller.

Die wilde moleculen zijn de rijken, die door handeltjes met elkaar hun banksaldo snel zien groeien. Die saaie atomen dat zijn wij: de grote grijze massa rond het modale inkomen.

Yakovenko heeft nu ontdekt dat het verschil tussen de rijken en de rest van de maatschappij kleiner wordt in een crisis. Omdat rijke mensen een veel groter deel van hun inkomen halen uit investeringen (de botsingen met andere moleculen) hebben ze relatief (maar niet qua koopkracht) zwaarder te lijden onder een crisis. Dan dalen de meeste investeringen in waarde en zijn de mogelijkheden om handel te drijven veel minder. [zie ook ‘Crisis goed voor rijken’]

Inkomensverschillen stijgen juist als het goed gaat, zoals eind jaren tachtig, tijdens de dotcom zeepbel en vlak voor de huidige crisis, toen de huizenmarkt explodeerde.

Yakovenko vertelde over zijn nog niet gepubliceerde ontdekking tijdens een lezing aan New York University.

Follow Faqtman on Twitter