Rijkdom verhoogt levensverwachting (maar anders dan je denkt)


rolls

Iemand die in Wassenaar woont, heeft een grotere kans zijn negentigste verjaardag te vieren, dan iemand die tien kilometer verderop in de Schildersbuurt resideert. Sociale status en de bijbehorende rijkdom zijn een goede indicatie of iemand oud wordt of niet, dat weten we al een tijdje. Maar waarom? Zeker in een egalitair land als Nederland hebben zowel de Hagenese arbeider als de Wassenaarse directeur toegang tot dezelfde goede zorg.

Er moet dus iets anders zijn. Opleiding en intelligentie verklaren het verschil voor een deel, slimme en goedopgeleide mensen vertonen minder riskant gedrag en gewoontes die slecht zijn voor de gezondheid. Maar dan nog is het verschil groter dan kan worden verklaard.

Onderzoekers van Duke University in de VS denken het antwoord te hebben gevonden, door resusapen te bestuderen. Deze dieren hebben in groepen een duidelijke hiƫrarchie. Door het dna van een groep van 45 apen te bestuderen, ontdekte het team van Duke dat vooral genetische informatie die het immuunsysteem aanstuurt, verandert naar mate een aap hoger op de sociale ladder staat.

Apen die hun status binnen de groep zien stijgen, krijgen daardoor een betere afweer tegen ziektes; apen die dalen, worden bevattelijker voor allerlei aandoeningen. Vooral infecties krijgen eerder voet aan de grond in het lijf van een aap die behoort tot het grauw. Vooral op momenten dat het lichaam wordt aangevallen door een serieuze infectie werkt de afweer van de hogere aap beter.

Als dat bij mensen ook zo werkt – en de onderzoekers hebben geen reden om aan te nemen dat dat niet zo is – dan kan het de sociale distributie van ziektes verklaren. Aandoeningen die beginnen met een infectie, zoals hartproblemen en diabetes, komen meer voor bij mensen uit de lagere sociale klassen dan in de hogere regionen van de samenleving. Zoals het onderzoek onder de apen aantoont, is daar waarschijnlijk niets aan te doen, iemand moet onderaan de piramide staan.

(Science).