Nieuws

Restaurant recyclet pis


Een restauranthouder in Australië is heel gek groen aan het doen. Door gele vloeistof van zijn klanten te verzamelen.

Nederlander Joost Bakker bouwde in Melbourne een pop-up restaurant (een soort tijdelijke eetgelegenheid) dat voorzien is van zijn eigen kas. Daar wordt de soja gekweekt die je op je bord krijgt. Lekker vers. Maar ook een beetje gek, want de kunstmest voor die kas wordt gemaakt uit de urine die de eters achterlaten op het toilet van het restaurant.

Volgens Bakker is pis een geweldige bron van stikstof die planten nodig hebben om flink te groeien. De urine van 25 klanten is genoeg om een hectare landbouwgrond een groeispurt te geven, zo vertelde hij de site Smart Planet.

Ook de rest van het restaurant is één en al biologisch afbreekbare materialen, composteerbare voedingsstoffen en kooldioxide neutrale afzuigkappen. Maar de meeste aandacht krijgt Bakker uiteraard door de toiletten die zijn aangesloten op de keuken. Sojaburger dan maar?

Follow Faqtman on Twitter