Regen-records


flickr / exfordy
Extreem weer heeft altijd iets spannend. Bij heel harde wind of heel veel regen is het maar de vraag of we daar wel op berekend zijn. Hoeveel regen kan er eigenlijk vallen?

Donderdag was voor Nederlandse begrippen extreem weer. Er viel binnen 24 uur evenveel regen als normaal gesproken in een maand. Het KNMI kwam met ‘waarschuwingscode geel’ en voor het oosten van het land gold zelfs enige tijd ‘oranje’: extreem weer.

Normaal gesproken valt er in de hele maand augustus ongeveer 60 millimeter, maar dat is nu op veel plaatsen al lang bereikt. Na de buien van donderdag staat de teller hier en daar al op meer dan 200 millimeter.

Het neerslagkaartje van gisteren ziet er wel dramatisch uit, maar toch valt het nog wel mee. In vergelijk tot eerdere nationale hoosbuien. Het KNMI heeft een ‘Neerslag per etmaal top tien’ gemaakt. De recordhouders zijn 9 augustus 1951, toen er in Amsterdam 148 mm regen werd opgevangen, en 3 augustus 1948. Op die datum viel er in Voorthuizen (Gelderland) binnen 24 uur wel 208 mm regen.

Je kunt al die regen natuurlijk opvangen en hergebruiken. Op de site van een bedrijf in recyclingsystemen kun je berekenen hoeveel water er op je dat valt en hoeveel je zou kunnen besparen door dat op te vangen.

De plek waar de meeste regen ter wereld valt, is Meghalaya, een staat in India. Meghalaya betekent ‘land van de wolken’; gemiddeld valt er ruim twaalf meter water per jaar, 12 700 millimeter. Volgens de weer-extremen-pagina op waterland.net is het record hoeveelheid regen ooit gevallen in een seizoen daar 22 900 mm, dat is bijna 23 meter!