Reanimeer bliksemslachtoffers


Foto: John R. Southern.

Quizvraagje: hoeveel kans heb je om een inslag van de bliksem op je lichaam te overleven? Je zou het misschien niet zeggen, maar 70 tot 80 procent van de slachtoffers overleeft. Sommige mensen vertonen na de inslag een ander karakter; anderen hebben brandwonden; veel mensen knappen weer helemaal op. Een van de belangrijke factoren of je verbrandt of niet, is of je metalen objecten als oorbellen of een horloge op je huid draagt.

Vraag twee: wat is het record voor getroffen worden door de bliksem? Antwoord: zeven. Het record staat op naam van de Amerikaan Roy Cleveland Sullivan, die tussen 1942 en 1977 steeds opnieuw door de bliksem werd geraakt. De kans daarop is berekend op 1 op 1,6 keer 10 tot de 25ste macht. Cleveland Sullivan vertelde in een interview dat hij het gevoel had dat een ‘duistere macht’ hem probeerde te vermoorden. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord.

Een dikke 150 jaar geleden werd voor het eerst geschreven hoe je een slachtoffer van blikseminslag moest behandelen. Sinds die tijd zijn we beter geworden in het omgaan met slachtoffers van onweer. Het Duitse Rode Kruis heeft net een serie aanwijzingen gepubliceerd hoe je dan moet handelen, omdat het in de zomer vaker onweert. Het slachtoffer kun je gelijk aanraken. In tegenstelling tot andere elektrische schokken, ebt een bliksem gelijk uit het lichaam.

Het hart van een bliksemslachtoffer klopt vaak onregelmatig, dus is het belangrijk om hartmassage toe te passen, door het borstbeen met de bal van de hand ongeveer 5 centimeter in te drukken, 100 tot 120 keer per minuut. Een tweede helper kan ondertussen mond op mond beademing doen. Als het slachtoffer brandwonden heeft, moet daar koud water op.

Nog één quizvraagje dan: waar onweer het ’t vaakst in de wereld? Antwoord: boven het Catatumbomeer in Venezuela. Daar mengen door de vorm van een gebergte twee luchtstromen, waardoor het bijna constant onweert. Soms worden 280 bliksemschichten per minuut getelt.

Follow Faqtman on Twitter