Reacties klimaattop: van ‘geslaagd’ tot ‘mislukking’


Gisteren liep de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban na uiterst moeizame onderhandelingen dan eindelijk af. Het duurde daarmee ruim een dag langer dan gepland. Het akkoord? In 2015 gaan de landen opnieuw rond de tafel voor een verdrag dat vanaf 2020 moet zorgen voor voldoende vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Het Kyotoprotocol loopt volgende jaar af, maar nieuwe afspraken waren er nog niet. Die moesten afgelopen week in Durban worden gemaakt. Daar bleek opnieuw het geschil tussen de rijke landen en ontwikkelingslanden. Landen als Canada, Japan en Rusland willen geen beloftes doen zolang grote vervuilers als de VS en China niet meer toenadering zoeken. Maar China voelt niets voor verplichtingen, zolang rijke landen als de VS ontwikkelingslanden niet voldoende hulp bieden.

Alles bij elkaar leidde dat ertoe dat er maar mondjesmaat concrete afspraken zijn gemaakt. Ieder land zal de komende jaren zich slechts op vrijwillige basis inzetten voor het terugdringen van de koolstofdioxide-uitstoot. In 2015 moet dat nieuwe verdrag er dan echt komen. Volgens de EU is daarmee het belangrijkste doel van de top bereikt.

Hoewel de hoop op een daadkrachtig akkoord vooraf al niet groot was, is het bij milieuorganisaties pessimisme alom. Volgens Greenpeace hebben de landen op de klimaatconferentie de oren teveel laten hangen naar milieuvervuilers en zijn er mede daardoor geen maatregelen genomen die het klimaat redden. Daarmee kan volgens hen de de klimaattop als mislukking worden beschouwd.

Beeld: © Cao Liping | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter