Rat krijgt nier uit lab


Er is hoop voor nierpatiënten die op transplantatie wachten. In een lab van het Massachusetts General Hospital in Boston kweekten wetenschappers nieren, transplanteerden die in ratten, waarna de nieren met succes urine produceerden.

Het onderzoeksteam onder leiding van Harald Ott verwijderden eerst de nieren van pas gestorven ratten. Die spoelden ze schoon, zodat alleen het ‘skelet’ van bindweefsel overbleef. Daarna ‘zaaiden’ de onderzoekers twee typen cellen uit: menselijke navelstrengcellen die de bloedvaten moesten verbinden en de niercellen van pasgeboren ratjes, die het functionele nierweefsel moesten gaan vormen. Nadat de nieren na 12 dagen volledig volgroeid waren, werden ze getransplanteerd in volwassen ratten die een nier misten.

De nieren begonnen direct met het filteren van bloed en het maken van urine. Dat deden ze weliswaar niet zo efficiënt als natuurlijke nieren (de urineproductie was een derde van wat het moest zijn), maar voor nierpatiënten kan dit wel het verschil maken tussen het afhankelijk zijn van een machine (dialyse), of niet.

Binnenkort gaan de onderzoekers aan de slag met gekweekte nieren voor varkens en mensen. Volgens hen is het misschien zelfs mogelijk om het ‘skelet’ van bindweefsel van een zieke nier zelf te gebruiken, de zieke cellen weg te spoelen, waarna lichaamseigen gezonde niercellen daarin kunnen uitgroeien tot een volledig werkende nier.

De studie is gepubliceerd in Nature Medicine.