Rampzalige Apollo 13 herdacht


apollo-13-patchHet is vandaag de veertigste verjaardag van de lancering van de Apollo 13. De missie in 1970 verliep rampzalig na een ontploffing aan boord van het ruimtevaartuig. Een zuurstoftank raakte beschadigd waardoor het leven van de drie astronauten aan boord in gevaar kwam. NASA moest verschillende noodoplossingen bedenken om hen veilig terug naar aarde te laten terugkeren.

Bekijk hier een scène uit de film Apollo 13 over het moment van de explosie:

Er werd altijd gedacht dat Apollo 13 nog jaren als lijkkist door de ruimte had gedobberd als de reddingspogingen niet waren gelukt. Afgelopen week maakten onderzoekers echter bekend dat dat waarschijnlijk anders was gelopen. Volgens hen zou het ruimteschip door de zwaartekracht van de aarde en de maan uiteindelijk zijn verbrand in onze dampkring.

Gelukkig liep het anders en kunnen twee van de drie astronauten van toen hun vlucht vandaag herdenken bij het lanceerplatform op Kennedy Space Center.
Overigens wordt er vandaag ook gewoon gewerkt in de ruimte. De werkzaamheden in en rond het internationale ruimtestation ISS zijn te volgen via NASA TV.