Q is terug


Oh, I do wish you would pay attention 007!‘ Fans van James Bond kennen de beroemde sneren van Q, de technische man van de Britse spionagedienst. Q was verantwoordelijk voor opvouwbare vliegtuigen, pistolen in vulpennen en onzichtbare auto’s. Maar sinds Daniel Graig in de huid van Bond is gekropen, lijkt Q ineens van de aardbodem verdwenen.

'Always have an escape plan.' Foto: Towpilot.
Gelukkig is Q in de nieuwste Bond-film terug, gespeeld door Ben Whishaw. Naar verluidt is het op nadrukkelijk verzoek van Daniel Craig zelf.

Ook in het echte leven lijkt Q ineens te bestaan. De Britse spionagediensten MI5 en MI6 zoeken bollebozen. Vooral mensen die een technische of natuurkundige studie hebben afgemaakt kunnen solliciteren. Als ze worden aangenomen, volgen twee jaar opleiding. Daarna komen ze te werken bij de geheimzinnige dienst GCHQ (Government Communications Headquarters). Inderdaad, ook al met een Q.

Q is waarschijnlijk genoemd naar de Q-ships, hevig bewapende vrachtschepen die Duitse onderzeeërs moesten lokken in de Tweede Wereldoorlog. De oospronkelijke Q heette Major Boothroyd, naar een bestaande wapenexpert. In één Bond-boek (Licence Renewed) is de chef gadgets een vrouw, die uiteraard onmiddellijk met Bond het bed in duikt.

Follow Faqtman on Twitter