PvdA heeft gewonnen


De be√ędiging van het kabinet Rutte II.

Vlak na de verkiezingen voorspelde onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar coalitieakkoorden dat een coalitie van PvdA en VVD zonder veel moeite gevormd zou worden, omdat de standpunten wel uit elkaar lagen, maar de prioriteiten duidelijk verschilden tussen de twee partijen.

De onderzoekers kregen niet alleen op dit punt gelijk, maar zij voorspelden op acht van de elf onderzochte hoofdpunten van beleid de uitkomst van het akkoord goed.

Toch bevat het regeerakkoord dat is gepresenteerd een aantal opmerkelijke afwijkingen van het speltheoretische model van de Groningse onderzoekers. De uitkomsten van het akkoord liggen op acht punten dichter bij de standpunten van de PvdA dan bij die van de VVD.

De onderzoekers trekken daaruit twee conclusies:

1. De PvdA heeft erg goed onderhandeld en meer binnengehaald dan verwacht mocht worden

2. In de onderhandelingen hebben beide partijen fundamentele veranderingen op de lange termijn zwaarder laten wegen dan korte termijn bezuinigingen

De ruilen in de onderhandelingen over het regeerakkoord zijn juist de andere kant opgegaan, wat gunstig is voor structurele veranderingen, maar ook meer benadrukt werden in het programma van de PvdA dan in dat van de VVD. Met name de concessies van de VVD bij de hypotheekrente wegen daarbij zwaar.

Follow Faqtman on Twitter