Psychopaten op de werkvloer


In de hogere regionen van het bedrijfsleven vind je ongeveer 4 procent psychopaten. Vaak zijn dat mensen die prima functioneren en zelfs succesvoller zijn dan werknemers die wel een geweten hebben. Dat zegt de beroemde Britse criminoloog Robert Hare in een nieuw boek: Snakes in Suits. Daarin kijkt hij naar psychopaten op de werkvloer en hoe die zich staande houden.

Hare ontwikkelde de PCL-R test, waarmee psychopathie kan worden vastgesteld. Toen hij 203 leidende figuren uit het bedrijfsleven die test liet maken, scoorde 4 procent hoog genoeg om waarschijnlijk als psychopaat te worden gediagnosticeerd. Om het zeker te weten, zouden deze mensen verder onderzocht moeten worden.

Psychopaten hebben vaak een oppervlakkige charme en ze zijn erg vol van zichzelf. Daarnaast missen ze elke vorm van empathie, andere personen zijn objecten die je kunt manipuleren als jij dat wilt. Psychopaten zijn bereid enorme risico’s te nemen om verder te komen in het leven, zonder daar erg zenuwachtig van te worden. Het zijn precies de eigenschappen die in het bedrijfsleven (en wellicht de politiek) gezien kunnen worden als ‘leiderschap’ en ‘visie’.

Wat ook helpt is dat psychopaten een zeer goed inzicht hebben in de zwaktes van andere mensen. Uit eerdere tests bleken ze uitstekend door te hebben waar ze anderen op kunnen pakken. Mannelijke psychopaten weten bovendien haarfijn emotioneel zwakke vrouwen te herkennen. Die kiezen ze vaak als partner. Dat ’talent’ is natuurlijk ook in de directiekamer zeer bruikbaar.