Nieuws

Hartpatiënt snackt preventief


Kan een vette hap de schade van een hartaanval beperken? Ja, zou blijken uit experimenten met vetgemeste muizen.

Onderzoekers aan de universiteit van Cincinnati, Verenigde Staten, voerden gedurende zes weken een groep muizen zeer calorierijk voedsel, bestaande uit zestig procent verzadigde vetten. Een tweede groep kreeg dit dieet slechts twee weken. Een derde groep werd getrakteerd op normaal voedsel. Vervolgens bezorgden de onderzoekers de dieren een hartaanval. Het opmerkelijke resultaat was dat de dieren met het vette, maar kortdurende dieet, zeventig procent minder schade hadden aan hun hartspier. De rest was er duidelijk slechter aan toe.

De onderzoekers kwamen op het idee door de resultaten van een ander onderzoek. Toen bleek dat patïenten met hoog cholesterol beter van een hartaanval herstellen dan patiënten met een laag cholesterol. De vraag is nu natuurlijk hoe deze informatie te gebruiken. De onderzoekers vermoeden dat menselijke hartpatiënten mogelijk baat hebben bij “preventieve” snacks, maar wanneer die precies moet worden ingenomen en hoe vaak, dat is onderwerp van nader onderzoek. Bekend is immers dat een langdurig vet en zoet dieet leidt tot overgewicht en grote gezondheidsproblemen, zoals juist een verhoogd risico op hartfalen.

Beeld: Ernst Vikne, Flickr

Follow CEO_ME on Twitter