Praat eens in de trein


Forenzen houden zich het liefste stil tijdens de dagelijkse gang naar en van het werk. Terwijl ze gelukkiger worden van kletsen. Gedragspsychologen van de universiteit van Chicago (VS) hebben een test gedaan waarbij forenzen in drie groepen werden gedeeld. Een groep moest reizen zoals ze altijd reizen; de tweede groep moest zich totaal stil houden; de derde groep moest een conversatie beginnen met een medereiziger.

Van tevoren hadden bijna alle forenzen voorspeld dat ze gelukkiger zouden zijn zonder een praatje. Toch rapporteerde de groep die een conversatie had gehad naderhand het grootste geluksgevoel. Ze dachten bovendien die dag productiever te zijn.

Waarom is je mond houden dan toch de norm in bussen, metro’s en treinen? Volgens de mensen uit Chicago verwachten we niet dat onze medereizigers erg sociaal zijn. Door ons stil te houden, vermijden we het risico dat we worden genegeerd als we toch een praatje maken. Het resultaat is een zwijgende massa mensen, allemaal druk bezig met een krantje of een mobiele telefoon, die dat vooroordeel bevestigen.

Het onderzoek staat deze maand in het Journal of Experimental Psychology.