Pomp CO2 in een vulkaan


ankeriet

We zijn nog steeds verslaafd aan fossiele brandstoffen. Ze zijn goedkoop en makkelijk te gebruiken, maar ze produceren ook CO2 waar ons klimaat van op hol slaat – daar is zelfs Donald Trump het nu over eens. De oplossing kan zijn om die CO2 op te vangen en in een oude vulkaan te pompen. Dat is exact wat ze in de VS hebben gedaan. Het resultaat is verbluffend: het broeikasgas komt vast te zitten in steen.

In een experiment gebruikte het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) CO2 dat in water was opgelost en pompte dat in de staat Washington in een oude vulkaan, 900 meter onder de grond. Op die diepte bevat het vulkanische basalt calcium, ijzer en magnesium. Die stoffen lossen op in het zure CO2, zodat een chemische reactie op gang komt.

Het gevolg is dat de stoffen uitharden in een gesteente dat ankeriet heet en zich bindt aan het basaltische gesteente. (foto)

En dat allemaal in een tijdsbestek van twee jaar. Eerder gingen wetenschappers er nog van uit dat het duizenden jaren zou duren om het CO2 in steen te vangen. Dat opent de deur voor grootschalige toepassingen. Het enige probleem is nu dat het een duur procedé is, zeker omdat CO2 nog steeds gratis kan worden geproduceerd. Waarom dan betalen voor het opruimen?

De CO2 zit muurvast in het gesteente, het kan er niet uit lekken. Het gesteente kan zelfs als bouwmateriaal worden gebruikt, of lekker in de grond blijven zitten.