Polsbreuk ontwricht samenleving


De ene breuk is de andere niet. Zo is een beenbreuk lastig, pijnlijk en vervelend. Maar met een polsbreuk ontwricht je de samenleving.

Je ontwricht de samenleving!
Je ontwricht de samenleving!

Soms komen we bij Faqt onderzoeken tegen waarvan we niet hadden bedacht dat ze nodig zouden zijn. Toch willen we je het volgende niet onthouden: Volgens Amerikaans onderzoek kan je bij het vallen maar beter hopen dat je niet je pols breekt. Volgens de onderzoekers is er namelijk voor de maatschappij niets vervelender dan dat jij je pols breekt. Zelfs het breken van je been heeft nog minder impact, behalve op jezelf natuurlijk.

De Amerikanen hebben gekeken naar wat er met je dagelijkse ritme gebeurt als je verschillende botten breekt en kwamen tot de conclusie dat je vooral veel hulp nodig hebt als je je pols breekt. Ze keken daarbij naar de activiteiten in en om het huis en gingen er van uit dat je verder gezond was. Traplopen, de was doen en koken, het zijn allemaal dingen die moeilijk gaan met een pols die gebroken is.

De maatschappij en overheden zouden zich volgens de onderzoekers meer bezig moeten gaan houden met het voorkomen van polsbreuken. Want patiƫnten die daarmee rondlopen schijnen net zo hulpbehoevend te zijn als mensen die artritis of diabetes hebben. Ook moeten mensen na een polsbreuk gelijk beginnen aan revalidatie om het helingsproces te versnellen. Alles tegen maatschappij-ontwrichting door een ogenschijnlijk onschuldige polsbreuk.

Foto: Maurits Burger viaFlickr