Pessimisten leven langer


Heb je een zonnige kijk op het leven? Zie je de toekomst rooskleurig in en ben je overtuigd dat alles goed komt? Gefeliciteerd, je hebt een grotere kans om in de komende 10 jaar te sterven dan een klagerige zeur. Een team van onderzoekers van de universiteit Erlangen-Nüremberg (Duitsland) spitte door gegeven van tienduizenden mensen. Die waren tussen 1993 en 2003 geïnterviewd over onder meer hun toekomstverwachtingen.

Mensen moesten aangeven hoe bevredigend hun leven over 5 jaar zou zijn. De meeste mensen (43 procent) schatten hun toekomstige bevrediging te laag in, 32 procent te hoog en een kwart was accuraat. De meerderheid van de Duitsers is dus van nature pessimistisch.

Maar het meest opmerkelijk was dat onder de mensen die te positief waren geweest, bovengemiddeld veel mensen gehandicapt raakten of stierven tijdens het onderzoek. Nog iets geks: hoe rijker mensen waren, hoe groter de kans dat ze voortijdig onder de groene zoden terecht kwamen.

De onderzoekers verklaren deze cijfers door te wijzen op de levensstijl van optimistische mensen. Die nemen meer risico’s en schatten gevaren te rooskleurig in. Roken slecht voor de gezondheid? Bij mij zal het wel meevallen, denken ze. Rijkdom helpt een handje. Wie geld heeft, kan immers een snelle motor kopen, zwemmen met haaien of gaan helikopterskiën.