Peper houdt hart gezond


Foto: André Karwath.

Mensen die van pittig voedsel houden, eten hun hart gezond.

Dit hebben wetenschappers van de Chinese Universiteit van Hong Kong ontdekt. Het blijkt dat de vurige warmte van cayenne, jalapeños, habaneros en andere pepers de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. Ook wordt het risico op bloedstolsels verlaagd. Dit komt dankzij het in pepers aanwezige stofje capsaïcine.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat capsaïcine nog veel meer mogelijke voordelen voor de gezondheid heeft. Volgens onderzoekers van de New Mexico State University helpt het tegen pijn bij artritis en psoriasis, doordat het de endorfine-aanmaak stimuleert. Ander onderzoek suggereert dat capsaïcine prostaatkanker kan voorkomen en dat het de stofwisseling verbetert.

Onderzoeker Zhen-Yu Chen, professor in voedsel en voedingsleer, zegt dat de bevindingen een beter idee geven hoe pikant voedsel de gezondheid van het hart kan verbeteren bij de mens.’“Maar we raden mensen niet aan om pepers op eigen initiatief te consumeren, want verder onderzoek is noodzakelijk’, aldus Chen tegen ABC News. ‘Maar het is een mooie aanvulling op een medische behandeling, zeker voor mensen die heet eten waarderen.’

Lees ook
Groene slijm uit vijvers maakt kankertest beter
Plantaardige en gezonde alternatieven voor koemelk
C&A zet forse stap naar 100 procent biologische kleding

Follow Faqtman on Twitter