Pensioen zorgt dat hersens achteruitgaan


doorwerken na pensioen

Interessant gegeven voor het pensioendebat dat in Nederland bijna permanent wordt gevoerd: met pensioen gaan zorgt voor slechtere hersens. Britse medische wetenschappers hebben dat vastgesteld na onderzoek van 3400 ambtenaren aan het einde van hun loopbaan.

De achteruitgang van het kortetermijngeheugen gaat na pensionering 38 procent sneller. Daardoor gebruiken mensen die met pensioen gaan bijvoorbeeld ineens een beperktere woordenschat. Ze hebben namelijk grotere moeite om op woorden te komen. Blijven ze wel werken, dan is die natuurlijke achteruitgang veel minder snel. Het is volgens de Britten een bewijs dat het brein dagelijks bezig moet blijven om optimaal te presteren.

De studie, uitgevoerd door de Manchester Business School, toont aan dat de uitdrukking ‘use it or lose it’ wat betreft het brein op waarheid is gebaseerd. De onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in het vakblad European Journal of Epidemiology, onderstrepen de noodzaak om na pensionering niet achter de geraniums te gaan zitten. Mensen moeten bezig blijven, liefst iedere dag, liefst uren achter elkaar.

Dat kan door vrijwilligerswerk te doen, maar ook gewoon door te blijven werken. In Nederland werken nog 11.000 75-plussers, berekende het CBS recent. Zelfs in de bouw werken nog 110 mensen die tachtig of ouder zijn, berichte vakblad Cobouw. Vaak kunnen deze mensen zich niet voorstellen om te stoppen met werken. Het is de juiste instelling om slim oud te worden, bewijst dit onderzoek. Zelfs ambtenaren met belangrijke banen waren binnen enkele jaren bijna de helft van hun geheugencapaciteit kwijt als ze ophielden met werken, ontdekten de Britten.

Alleen maar soduku’s maken, is niet genoeg, onderstrepen de onderzoekers. Alleen een dagelijkse bezigheid zorgt dat het brein actief blijft en langer goed zal functioneren. Mogelijk heeft doorwerken zelfs een positieve invloed op dementie, suggereren de onderzoekers. In Nederland zijn 270.000 mensen dement. Dat aantal zal naar verwachting de komende jaren verdubbelen.