Paus: wereld vergaat niet


Zelfs de katholieke kerk bemoeit zich nu met de voorspelling dat de wereld zal vergaan op 21 december van dit jaar. De paus riep zondag gelovigen op ‘geen aandacht te schenken’ aan de mensen die beweren dat de Maya’s het einde van onze planeet hebben voorspeld. Daarmee deed hij het uiteraard zelf wel, aandacht schenken aan die theorie.

Paus Benedictus. Foto: Marek Kosniowski.

Komende woensdag zouden we nog exact 1 maand te gaan hebben, als we de doemdenkers moeten geloven. Alleen zijn kenners van Maya geschriften het er over eens dat er geen aankondiging is te vinden in wat deze Midden-Amerikaanse indianen ons hebben nagelaten. De Maya berekenden allerlei kalenders die een cyclisch karakter hadden. Als de kalender eindigt, begin je hem gewoon weer opnieuw, net als na zondag weer maandag volgt.

Dat zegt de echte gelovers in het einde van de wereld weinig. Zij denken dat het komende december afgelopen met ons is. Daarmee volgen ze een lange traditie. Al sinds het begin van onze jaartelling zijn mensen eens in de zoveel tijd overtuigd dat de wereld vergaat. [Zie ook ons lijstje met einde-van-de-wereld-voorspellingen.] Op dit doemdenken zijn zelfs hele religies gebaseerd, zoals de Jehova’s Getuigen.

Toch lijkt de Maya-kalender serieuzer genomen te worden door grote groepen mensen dan de gemiddelde voorspelling. De eerste zelfmoord vanwege de voorspelling is al gerapporteerd. Vandaar dat de paus zich er mee bemoeit. Na de Nasa is hij de tweede autoriteit die oproept tot kalmte.

Follow Faqtman on Twitter