Pas ontdekte anemoon leeft op ijs


Biologen hebben een van de meest vreemde levensvormen op aarde ontdekt. Onderaan de 270 meter dikke ijslaag van het Ross-ijsplateau op Antarctica vonden ze zee-anomonen die op de kop aan het ijs hangen. In het ijskoude water troffen ze meer nooit eerder ontdekte planten en dieren aan, maar het zijn de anemonen die tot de verbeelding spreken omdat ze het ijs nodig lijken te hebben om te overleven.

De ontdekking werd al in 2010 gedaan, maar wordt nu pas openbaar gemaakt via de database PlosOne. Dat mensen een blik hebben kunnen werpen op de mysterieuze onderwaterwereld van Antarctica is te danken aan het ANtarctic Geological DRILLing programma, kortweg ANDRILL. In het kader van dit programma is een kleine robot-duikboot onder het ijs gegaan om de opnames te maken.

Zeldzaam zijn de anemonen ter plekke niet, er hangen duizenden van het ijs naar beneden. De bloemdieren (Edwardsiella andrillae gedoopt) zijn in samengetrokken toestand 2,5 tot 3 centimeter groot, maar kunnen compleet uitgerold tot vier keer zo groot worden. Ze hebben 20 of 24 tentakels die worden gebruikt voor de opname van voedsel.