Oudste moordslachtoffer gevonden


Doodsoorzaak: een gespleten schedel, plaats delict is een grot in Spanje, het moment van overlijden: 430.000 jaar geleden. Ziehier de oudst bekende moord ter wereld. En de moordenaar? Een aanval door een ander menselijk wezen is de meest plausibele verklaring voor het traumatische hoofdletsel.

De schedel van het prehistorische slachtoffer, een Neanderthaler, werd gevonden in Sima de los Huesos. Dit is een archeologische site in een ondergrondse grot. De grot kan alleen worden bereikt door een 13 meter diepe, verticale tunnel naar beneden. Archeologen van het Centro Mixto de Evolución y Comportamiento Humanos in Madrid hebben in deze begraafplaats de botten van 28 personen van het geslacht Homo uit het Midden-Pleistoceen gevonden.

Vooral Schedel 17 was interessant. Deze werd bijna volledig gerecontrueerd. Het heeft twee diepe breuken op het voorhoofd toegebracht vóór de dood. Het is ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat de verwondingen van een val op een rots komen. De man zou dan twee keer door hetzelfde object moeten zijn getroffen, zo schrijven de Spanjaarden in PlosOne.

‘Het letsel lijkt te zijn veroorzaakt door een gereedschap met een gestandaardiseerd grootte en vorm’, schrijven de onderzoekers in hun rapport. De dader is een rechtshandige man met een wapen, die tijdens een ‘interpersoonlijke conflict’ eerst toesloeg boven de linker wenkbrauw van Schedel 17, zo staat in de conclusie van het onderzoek.

Daarmee is moord en doodslag een oeroud fenomeen.