Orale seks goed en slecht voor vrouwen


orale seks

De oorspronkelijke onderzoeksvraag was al opmerkelijk: hebben vrouwen die veel orale seks hebben minder last van ontstekingen aan hun baarmoeder dan vrouwen die dat klusje liever overslaan? De vraag was ingegeven door de theorie dat orale seks het immuunsysteem van vrouwen ’traint’ op bepaalde bacteriën voor deze worden afgeleverd in de baarmoeder.

Het goede nieuws voor vrouwen die houden van een sabbel-sessie: ja dat vermindert inderdaad je kans op een dergelijke infectie. Ook de kans op gonorroe lijkt er door af te nemen.

Maar de 619 vrouwen die meededen aan het onderzoek van de NHS Trust in Groot Brittannië, vulden ook nog een vragenlijst in over de rest van hun leven en ook daar kwamen opmerkelijke dingen uit. De gezondsheidswinst die ze boeken door orale seks, doen vrouwen op andere vlakken weer teniet. Zo blijken oraal actieve vrouwen iets vaker te drinken en te roken. Ook drugsgebruik komt bij deze groep vaker voor.

Goed noch slecht voor de gezondheid was de ontdekking dat vrouwen die vaak orale seks hebben gemiddeld meer partners hebben en vaker met een man tussen de lakens te vinden zijn dan vrouwen die hun kaken liever op elkaar houden. Opmerkelijk: (Britse) zwarte vrouwen bleken vrijwel nooit orale seks te hebben.