Onderzoekers vinden achilleshiel Corona


Onderzoekers van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) in Zürich hebben een belangrijke zwakte van het coronavirus ontdekt. Zo kunnen ze de vermenigvuldiging van de ziekteverwekker storen. Op basis van deze ontdekking kan wellicht een geneesmiddel worden ontwikkeld dat alle varianten van het virus aanvalt.

Virussen kopiëren zichzelf massaal als ze een gastheer of -vrouw hebben gevonden. Daarvoor gebruiken ze het genetische materiaal van de menselijke cellen. Door de grote hoeveelheden virussen die dan ontstaan worden mensen ziek.

De Zwitsers hebben met zeer sterke microscopen nu voor het eerst het mechanisme achter dat kopiëren gezien bij het Covid-19 virus en denken dat het de sleutel kan zijn tot een effectief medicijn. Zoals zij uitleggen in het laatste nummer van het tijdschrift Science, gebruikt het Corona-virus daartoe een bepaald stukje genetische informatie of RNA.

Er zijn meerdere geneesmiddelen die het RNA en daarmee het genetische mechanisme achter het kopiëren kunnen ontregelen. Het virus kan zich dan dus niet goed vermeerderen. In het laboratorium is op die manier al het ontstaan van nieuwe virussen tegengegaan. Maar deze middelen zijn niet effectief genoeg om alle vermeerderingen te stoppen.

Maar, zo denken de onderzoekers, nu ze het mechanisme kennen, moet het mogelijk zijn om een middel te ontwikkelen dat wel effectief is. Het gunstige aan een dergelijk middel is dat het werkt tegen alle mutaties van een virus omdat het zich niet richt op het virus zelf, maar alleen tegen de vermeerdering ervan.