Oma als laatste aan boord


Hoe board je een vliegtuig het snelste? Op die vraag broeden luchtvaartmaatschappijen al decennia. Bij KLM krijg je een vast stoelnummer, zodat je in het vliegtuig op zoek moet naar je plek. Bij easyJet mag je op elke willekeurige plek gaan zitten, alleen de stoelen met extra beenruimte kun je reserveren. Die laatste methode is het snelste, blijkt uit Chinees onderzoek.

Maar zou het nóg sneller kunnen? Om die vraag te beantwoorden zijn onderzoekers van de universiteiten Curtin en Beihang in Beijing gaan experimenteren. Ze kwamen er achter dat het boarden vaak wordt opgehouden door mensen met lastige bagage en langzame passagiers, bijvoorbeeld ouderen.

Om boarden te bespoedigen zou je de snelste mensen dus eerst aan boord moeten laten gaan en ze stoelnummers moeten geven achterin het toestel en bij het raam. Pas als zij zitten, stuur je de mensen met veel bagage en de medemens die minder snel ter been is. Die vullen de lege plekken, vaak bij het gangpad en voorin. Hoeven ze ook minder ver te lopen.

Het onderzoek staat in het vakblad Transportation Research Part C.

Follow Faqtman on Twitter