De Olympische Ringen, de nazi-connectie


Het was 1936 en Berlijn maakte zich op voor de Olympische Spelen. De nazi’s wilden graag goede sier maken met het sportevenement en lieten hun propagandamachine overuren draaien. Carl Diem, voorzitter van het organiserend comité, had een briljant idee. Hij wilde de Olympische Vlam vanaf Griekenland naar Berlijn laten brengen door blonde, arische hardlopers. Diem had een gevoel voor theater; de hardlopers moesten het oude stadion van Delphi aandoen voor een ceremonie.

Omdat er door de nazi’s werd gefilmd in Delphi, werd er speciaal voor het oeroude stadion een drie meter hoog stenen altaar gemaakt. In het altaar werd het Olympische symbool gebeiteld: vijf ringen.

De Olympische steen.
Dat was een ontwerp van Pierre de Coubertin, de man die de moderne Olympische Spelen had georganiseerd in 1896. De Nazi’s herschreven die geschiedenis door net te doen alsof het logo met de ringen al in het oude Griekenland was gebruikt.

Na de ceremonie gingen de fakkeldragers en de filmploeg weg, maar niemand verwijderde het zware stenen altaar uit het stadion.

Een oorlog kwam en ging. Niemand bekommerde zich om het altaar dat de nazi’s hadden gebouwd. Dat begon er dus aardig verweerd uit te zien. Twee decennia later zagen Britse onderzoekers in Delphi het ringenontwerp op een brok steen. Dolblij waren ze, er was eindelijk een link gevonden tussen de oude en de nieuwe Olympische Spelen. De vondst werd groot verkondigd in de pers. Het duurde nog enkele jaren voor iemand de steen nog eens goed bekeek. Waren het wel oude Grieken geweest die hadden zitten beitelen?

Jammer maar helaas, de ringen waren gewoon het werk van nazi’s. De steen verdween in het Olympische museum als rariteit. De estafette met fakkel van Diem overleeft overigens wél tot de dag van vandaag als symbool voor de Olympische Spelen.

Follow Faqtman on Twitter