Oefening baart…een ander brein


Experts ontwikkelen andere hersenen dan amateurs. Jaren van oefening en focus op één ding verandert op den duur het brein, zo heeft neurologisch onderzoek aangetoond aan het RIKEN Brain Science Institute in het Japanse Wako.

Het onderzoek betrof de hersenen van 11 professionele en 17 amateur Shogi-spelers. Shogi is een Japanse schaakspel. Geconfronteerd met een spelsituatie vertoonde een specifiek hersengebied van de professionele spelers activiteit, in tegenstelling tot dat van de amateurs. De precuneus, een hersengebied aan de binnenkant van de linker pariëtaalkwab, heeft onder meer te maken met ruimtelijk inzicht.

In een tweede experiment werden de deelnemers onder druk gezet om snel een beslissing te nemen in het spel. Bij de experts lichtte toen ook de nucleus caudatus op, een hersendeel dat is betrokken bij leren en geheugen.

Volgens de onderzoekers tonen de nieuwe gegevens aan dat oefening inderdaad kunst baart en dat de hersenen zich mee ontwikkelen. Maar het helpt ook aandoeningen als Alzheimer beter te begrijpen.

Meer informatie over Shogi vind je op de site van de Nederlandse Shogi Bond.

Beeld: © Mark Sykes | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter