Noord Koreaanse satelliet stort neer


De wereld was eergisteren te klein nadat Noord Korea een satelliet lanceerde. Volgens een VN resolutie mogen ze absoluut geen raketten afvuren. dat weerhield de bevolking van het marxistische land er niet van om vol blijdschap de straat op te rennen om te vieren dat het land nu een ruimtevarende natie is. Uiteraard dreigt straf voor eenieder die niet buiten zichzelf is van vreugde over weer een overwinning voor het gekste regime ter wereld.

Alleen zal al dat enthousiasme wellicht snel omslaan. De satelliet mag dan de ruimte hebben gehaald, controle over het ding heeft Noord Korea niet. De satelliet tolt volgens Nasa om zijn as en verliest zeer snel hoogte. Binnen twee etmalen zal het ding de dampkring binnendringen en dan hopelijk verbranden. Brokstukken kunnen in de Stille Oceaan vallen, zo is op te maken uit gegevens van satelliet-trackers.

De satelliet komt echter ook over Europa. Gelukkig ligt alleen het puntje van Schotland op de route, maar ver van onze hoofden is de ‘Heldere Ster 3’ niet.

Follow Faqtman on Twitter