Nieuw meer in Tunesië radioactief?


In Tunesië is binnen korte tijd een nieuw meer ontstaan. Opmerkelijk, aangezien het land momenteel te kampen heeft met een droogte. Het meer ligt 25 kilometer ten zuiden van de plaats Gafsa en is daarom het Lac de Gafsa gedoopt. Het heeft al een eigen pagina op Facebook. Daarop is te lezen dat het meer 18 meter diep is.

Lokale bewoners zien het meer als een wonder in deze droge tijden. Ze gingen er massaal zwemmen en verkoelen. Maar is dat wel zo’n goed idee? De kleur van het water is in een paar dagen tijd veranderd. Eerst was het prachtig helder turkoois; dat veranderde al snel in een troebele variant van die kleur.

Geologen die zijn komen kijken, waarschuwen dat die kleurverandering een teken kan zijn dat er allerlei gevaarlijk stoffen in het water zitten. In de buurt worden fosfaten gewonnen. Dat is een grondstof voor kunstmest. Niet onbelangrijk: fosfaat laat een radioactief residu achter als het wordt opgelost in water. Daarom hebben de lokale autoriteiten het baden inmiddels verboden.

Blijft de vraag hoe het meer is ontstaan. Een geoloog die sprak tegen de radiozender France24 denkt dat er een lichte aardbeving kan zijn geweest. Die zou een ondergrondse watervoorraad lek hebben geprikt, waardoor het water naar de oppervlakte is gekomen.