Niet meer ruiken? Dan snel dood

Reukvermogen voorspelt mortaliteit


reuk

Heb je de laatste tijd moeite met ruiken? Dan is een bezoek aan de huisarts een goed idee. Zeker bij mensen van middelbare of oudere leeftijd. Het verlies van het reukvermogen is een goede indicator dat iemand niet meer lang te leven heeft, zeggen wetenschappers van de universiteit van het Zweedse Stockholm.

Dat het verlies van geur een aanwijzing is voor belangrijkere problemen, was al bekend. Zo bestaat er een verband tussen verminderd reukvermogen en Alzheimer. Maar de link gaat nog dieper, blijkt na onderzoek van 1774 Zweden in de leeftijd tussen 40 en 90 jaar.

Die werden onderworpen aan een geurtest. Hoe goed konden ze dertien verschillende luchtjes onderscheiden? Daarna werden de proefpersonen tien jaar lang gevolgd. In die periode was het risico om te sterven voor mensen die de test slecht hadden gedaan 8 procent hoger. Dat heet in statistische termen ‘significant’. Mensen die zich in het ziekenhuis of bij de huisarts melden met een niet werkende neus, moeten dus goed worden onderzocht.

Wat minder ruiken en een vroege dood met elkaar te maken hebben, is nog niet duidelijk, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Geriatrics Society, het vaktijdschrift waarin ze hun resultaten publiceerden. Er is meer vervolgonderzoek nodig om helder te krijgen waarom de neus een vroeg-waarschuwings-systeem is voor de algehele gezondheid.

Recent toonde onderzoek in de VS al aan dat je dementie heel goed kunt vaststellen met een geurtest. Proefpersonen kregen een heel eenvoudige opgave: ruik een pinda. Bij alle mensen die de pinda 6 centimeter of dichter bij hun neusgat hielden, werd daarna via een standaardtest dementie vastgesteld. Waarop de onderzoekers voorstelden om deze dure tests af te schaffen en in plaats daarvan een zak pinda’s te hebben in de dokterspraktijk.

Ook bij dat onderzoek is nog niet helemaal duidelijk wat de link tussen de neus en de hersens is. Dat er signalen verloren gaan, is niet zo moeilijk te concluderen. Maar waar en hoe, is opnieuw stof voor een nieuwe studie.