Neushoorn redden met teennagels


De neushoorn wordt bedreigd met uitsterven omdat Chinezen geloven dat de hoorn geneeskrachtig is. Een Zuid Afrikaan heeft de oplossing.

De hoorn van een neushoorn bestaat namelijk voor bijna 100 procent uit keratine, net als menselijke haren en nagels. Als de Chinezen geloven dat keratine zo goed voor je is – daar is trouwens geen enkele aanwijzing voor – dan is er dus een duurzamere bron: menselijke nagels.

Regisseur Mark Wilby uit Zuid Afrika heeft daarom een bizarre, maar even briljante actie bedacht. Hij knipt zijn teennagels geregeld af en stuurt de afgeknipte stompjes naar de Chinese ambassade in Pretoria. Hij roept anderen op hetzelfde te doen. Haar en vingernagels opsturen mag natuurlijk ook, die bevatten ook keratine.

Wilby heeft zijn actie opgezet omdat er dit jaar al meer dan 400 neushoorns door stropers zijn gedood in Zuid Afrika. Hij hoopt dat mensen rond de wereld zijn voorbeeld volgen. Nederlanders zouden hun knipsels dan moeten opsturen naar de Chinese ambassade in Den Haag.

Follow Faqtman on Twitter