Nederlandse apen leren Schots


Chimpansees kunnen een nieuw dialect van hun eigen ’taal’ leren. Sterker nog, ze doen daar eigenlijk maar heel kort over. Dat hebben biologen ontdekt in de dierentuin van het Schotse Edinburgh. Daar werd eerst vastgesteld wat de chimps aan klanken uitstoten als er een appel in de groep wordt gelegd. Na verloop van tijd stond vast hoe ‘hé, daar is een appel’, klonk.

Toen werden nieuwe dieren aan de groep toegevoegd, afkomstig uit een dierenpark in Nederland. Die hadden een andere manier om te communiceren dat er een appel was gevonden, ze maakten veel hogere tonen. Beide groepen verstonden elkaar waarschijnlijk slecht.

Het biologenteam van de universiteit van York legde vervolgens vast hoe de Nederlandse apen in de drie jaar die daarop volgden steeds anders gingen ‘praten’. Hun toonhoogte veranderde, totdat ze vergelijkbare geluiden maakten als hun Britse collega’s. Ze hadden – zou je kunnen zeggen – Schots geleerd.

Dit onderzoek, gepubliceerd in Current Biology, leert biologen veel over hoe chimpansees communiceren. Tot nu toe werd gedacht dat toonhoogte een aanduiding was van de situatie, een hoge toon zou op gevaar duiden. Maar de toon blijkt dus ook een dialect te kunnen zijn.