Nederlanders winnen IgNobel


De alternatieve Nobelprijzen, de IgNobels, zijn weer uitgedeeld. Nederland en België hebben daarbij de IgNobel voor Medicijnen ontvangen voor onderzoek naar het nemen van beslissingen als je moet plassen. Uit het onderzoek blijkt dat sommige beslissingen verbeteren door de aandrang, maar dat andere beslissingen beter kunnen wachten tot na het urineren.

De IgNobels wordt ieder jaar vlak voor de echte Nobelprijzen uitgereikt aan onderzoek waar je om moet lachen, maar die je ook aan het denken zet. Tijdens een hilarische ceremonie op de universiteit van Harvard (VS) krijgen de prijswinnaars een lelijk beeldje, meestal uit handen van echte Nobelprijswinnaars.

De prijs voor Biologie ging dit jaar naar Australiërs die ontdekten dat kevers ook kunnen paren met bierflessen. De prijs voor psychologie is voor een Noorse onderzoeker die probeert te achterhalen waarom mensen zuchten. Met een knipoog naar de 2012 hype werd de prijs voor wiskunde uitgereikt aan alle mensen die het einde der tijden proberen te voorspellen aan de hand van heilige boeken of oude kalenders.

Follow Faqtman on Twitter