National Geographic blundert


National Geographic televisie heeft een mededeling laten zien dat de zender op zwart was vanwege de dood van prins Friso

Dat was een beetje voorbarig, in de toestand van Friso is geen verandering opgetreden, zo zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. De mededeling is een typisch gevalletje van een voorbereiding die per ongeluk op zender kwam.

Foto: H G Cladder.
Voorbarige doodverklaringen zijn van alle tijden. Vaak komen ze voor bij mensen die op sterven liggen, soms bij mensen die blaken van gezondheid. Al in de jaren vijftig kondigden Amerikaanse media per ongeluk de dood van Frank Sinatra aan. Maar de laatste jaren neemt het aantal wel hard toe, vooral door sociale media. De dood van paus Johannes Paulus werd liefst drie keer wereldkundig gemaakt (1981, 2003, 2005) voor het echt zo ver was.

Ook acteur Zach Braff, actrice Zsa Zsa Gabor, musicus Fats Domino, zangeres Madonna, politicus Nelson Mandela en een hele sleep anderen moesten uit de pers vernemen dat ze dood waren. De dood van koningin Elisabeth II van Groot Brittanniƫ werd zelfs door de BBC gemeld.

Het beroemdste Nederlandse voorbeeld is auteur Harry Mulisch, die in 2009 door Teletekst dood werd verklaard. In 2010 stierf hij echt.

Follow Faqtman on Twitter