Nasa gaat asteroïde vangen


arm

Het is een dapper en moeilijk uit te voeren plan. En toch gaat Nasa het proberen: een asteroïde vangen en in een baan om de maan brengen. Het plan heeft zelfs al een naam, Asteroid Redirect Mission (ARM) en een budget van 1,4 miljard dollar. Misschien belangrijker nog, er is ook al een datum, in december 2021 moet ARM de ruimte in.

Het plan is niet minder dan spectaculair. Nasa wil een brok ruimtepuin vinden, er een stuk vanaf hakken en terugbrengen naar aarde. ARM zal de rest van de asteroïde in een baan om de maan brengen, zodat het later bestudeerd kan worden. Mogelijk gaat een bemande vlucht in 2026 naar de asteroïde toe.

De missie moet worden gezien als een generale repetitie voor een vlucht naar Mars. Nasa gaat namelijk veel nieuwe technieken voor het eerst in de praktijk uitproberen. Daaronder het omzetten van zonne-energie in aandrijving. Ook willen ze oefenen in het landen en opstijgen van een object met beperkte zwaartekracht.

De hamvraag is natuurlijk welke asteroïde in aanmerking komt voor een bezoekje. Die beslissing wordt in 2020 genomen. De arm waarmee ARM moet vastmaken aan het klomp steen wordt nu al wel ontwikkeld. Momenteel vinden de eerste tests plaats (foto).