Muurschildering van Maya’s ontdekt


Een Maya-schriftgeleerde uit de 9e eeuw schreef de muur van zijn werkkamer vol met berekeningen.

Amerikaanse archeologen vonden de muurschilderingen in Xultun, een groot complex in het noorden van Guatemala waar ooit tienduizenden mensen woonden.

William Saturno, archeoloog van de Boston University, vergelijkt het volgens ScienceDaily met een populair wetenschappelijk tv-programma, waarin ingewikkelde berekeningen op een bord worden uitgewerkt. De muur is helemaal ondergekalkt met tekentjes die te maken hebben met astronomie en tijdrekening.

Tikal
Een ruïne in het befaamde Tikal, 40 kilometer ten zuidwesten van Xultun.

Op andere muren van het huis zijn verschillende afbeeldingen van mensen te zien, waaronder een koning, mannen met mijter-achtige hoofddeksels, en een stevige man, ‘als een soemoworstelaar’, volgens Saturno.

Volgens de archeoloog is dit de eerste keer dat we het werk van een Maya-schriftgeleerde in deze vorm kunnen aanschouwen. Hij hield onder andere de omlooptijd van de maan, Mars en Venus bij, evenals alle maansverduisteringen. De functie van een schriftgeleerde uit de klassieke Mayacultuur was waarschijnlijk om allerlei informatie voor een hele gemeenschap bij te houden.

De grootste cliché op het gebied van Maya’s en astronomie is natuurlijk dat hun kalender het einde der tijden zou voorspellen, in 2012 zelfs. Uit dit soort archeologische vondsten blijkt juist dat ze de kalender wel in verschillende cycli opdeelden, maar dat wil niet zeggen dat de kalender of de wereld aan het eind van een cyclus ophoudt te bestaan. Ook kalender van de schriftgeleerde van Xultun loopt nog duizenden jaren door.

Gedetailleerde beelden van de muren van Xultun zijn te vinden bij National Geographic.

Foto: Hector Garcia

Follow Faqtman on Twitter