Multitaskers overschatten zichzelf


Mensen die denken goed te zijn in multitasking, zijn daar helemaal niet goed in. Ze overschatten hun vermogen om meerdere dingen tegelijk te doen en tegelijk geconcentreerd te blijven. Dat is de nieuwste theorie die is opgesteld door het Cognition Lab van de University of Utah in de VS. Daar wordt al jaren intensief onderzoek naar multitasking gedaan, vaak met schokkende resultaten.

'Nee, je stoort me helemaal niet'

Aan een groep proefpersonen werd gevraagd om letters te onthouden die ze te zien kregen. Tegelijkertijd kregen ze rekensommen te zien als 2 + 4 = 6? Ze moesten aangeven of de rekensommen juist, dan wel onjuist waren. Daarnaast werden de proefpersonen geïnterviewd: ze moesten hun multitasking vaardigheden een cijfer van 0 tot 100 geven een aangeven hoevaak ze bijvoorbeeld tegelijkertijd belden en auto reden of mailden en telefoneerden.

De mensen die het hoogste opgaven over hun vaardigheden om meerdere dingen tegelijk te kunnen, bleken ook het meeste te multitasken in het echte leven. Ze telefoneerden bijvoorbeeld vaak tijdens het rijden. Maar er is iets geks aan de hand: ze maakten hun test gemiddeld veel slechter. Volgens de onderzoekers ligt dat aan het karakter van deze mensen: ze zijn snel afgeleid en hebben veel stimuli nodig.

De top 25 procent bij de multitasking test gaf aan in het echte leven liever één ding tegelijk te kunnen. Multitasken is voor deze mensen een soort geheime kracht die ze liever niet aanspreken.