Muizen vinden in slaap wiegen heerlijk


Wat huisdieren zoals cavia’s, ratten en muizen misschien nog wel fijner vinden dan een tredmolentje, is een hangmat. Muizen blijken, net als mensen, sneller en beter te slapen na zachtjes heen-en-weer wiegen.

Mild schommelen helpt volwassenen en kinderen sneller in slaap, en ze slapen dan ook langer en dieper. Wetenschappers vermoedden dat het menselijk evenwichtsorgaan er iets mee te maken heeft, maar er was geen hard bewijs.

Om dat bewijs te vinden zetten ze muizenkooitjes op schommels en hielden ze de hersenactiviteit van de beestjes in de gaten. De knaagdieren bleken 12 procent langer te slapen mét dan zonder het schommelen. Ze vielen 51 procent sneller in slaap. Er was aan de hersenen niet te zien dat ze ook dieper sliepen.

Zo waren er wel meer verschillen met mensen te zien. De muizen houden bijvoorbeeld van vier keer sneller wiegen dan mensen. Mogelijk komt dat doordat de dieren hun kleintjes in hun mond ronddragen om ze te kalmeren, terwijl mensen hun kinderen in hun armen houden. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over welke overeenkomsten er zijn tussen muizen en mensen en waarom ze allebei van wiegen houden.

Muizen die het deel van het evenwichtsorgaan missen dat lineaire versnelling waarneemt, bleken ook helemaal geen effect te merken van het schommelen. Dat is een bevestiging van de rol die dat orgaan speelt bij het in slaap gewiegd worden.

Als meer duidelijk wordt over hoe dat wiegen werkt bij het in slaap vallen, zou dat kunnen leiden tot betere behandelingen voor mensen met slaapproblemen. Zo zijn er al magnetische behandelingen die met elektrische pulsjes hersencellen stimuleren. Maar voorlopig heb je bij slaapproblemen nog het meest aan een hangmat.