Mos wereldkampioen zelfverdediging


Mos. Een bescheiden stukje groen. Het blijkt daarnaast ook een kampioen zelfverdediging te zijn.

Dit lust 'ie wel!
Dit lust 'ie wel!

Het simpele stukje groen. Het plakkerige spul op de bielzen. De overwoekerende plaag in het bos. Het groene spul dat overal op wil groeien maar dat tegelijkertijd ook wereldkampioen zelfverdediging blijkt. Zo hebben slakken, die normaal gesproken geen voorkeur hebben voor een bepaald soort groen, een gruwelijke hekel aan mos. Al sinds de 19e eeuw zoekt men een verklaring voor deze afkeur van slakken voor het stukje mos in ieders tuin.

Nu is er een Duitse chemicus die zegt het antwoord te hebben. Volgens hem kan mos een chemische stof aanmaken dat het tegen buitenstaanders beschermt. In de laatste uitgave van Angewandte Chemie wordt uit de doeken gedaan wat het precies voor stofje is dat mossen beschermt. Dit zijn zogenoemde oxylipins. Deze zuren stoffen worden aangemaakt wanneer het mos wordt aangetast.

Om de werking van dit stofje aan te tonen lieten de Duitsers slakken twee blaadjes sla eten: een met de oxylipins en een puur natuur. De slakken hoefden niet lang na te denken en kozen allemaal voor het blaadje zonder het zure stofje. Zelfs als de oxylipins in veel kleinere hoeveelheden dan gebruikelijk op mos aanwezig was op het slablaadje wilden de slakken geen hapje nemen.

Het onderzoek zal volgens de Duitse onderzoekers belangrijk zijn om de zoektocht naar oplossingen van (slakken- )plagen versneld voort te zetten. Tot die tijd de sla altijd controleren op de aanwezigheid van een slakje.

Foto: Flickr