Mooiere vogels krijgen gezondere jongen


Koolmeesjes hebben een opvallend kleurig verenkleed: een groene rug, een blauwe staart, een geel onderlichaam, een zwarte streep op de borst en een witte vlek op beide wangen. Nu blijkt dat hoe groter en mooier de borststreep en wangvlekken van de vrouwtjes, hoe gezonder haar jongen.

Biologen van de Tsjechische Palacky-universiteit verwisselden bij geboorte de jongen van twee koolmeesmoeders met een verschillend verenpatroon. Ze vergeleken grootte, gewicht en sterkte van het afweersysteem van de kleintjes toen ze 2 weken oud waren en in hoeverre deze samenhangen met de ‘versieringen’ van hun pleegmoeder en biologische moeder.

Wat bleek? Hoe groter de zwarte borststreep van ma, hoe zwaarder het nageslacht op 2 weken. Aangezien dit alleen opging voor de biologische moeder, blijkt dit een puur genetisch trekje te zijn. Voor de witte wangvlekken van moederkoolmees gold: hoe smettelozer wit, hoe sterker de afweer van de jongen. Dat verband was te zien bij pleegmoeder én biologische moeder, wat inhoudt dat dit verband door genetica én opvoeding wordt bepaald. Voor de grootte van de jongen was er alleen een verband met de grootte van de biologische moeder.

Volgens de onderzoekers is het resultaat van hun studie simpel te verklaren: de zwarte borststreep en de witte wangvlekken van koolmeesvrouwtjes zijn een teken van seksuele fitheid. De mannetjes weten: hoe mooier het verenkleed van het vrouwtje, hoe fitter haar jongen zullen zijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Zoology.

Foto: Marco Hebing