Mooi zijn is belangrijk (in de stad)


Mooie mensen hebben meer vrienden en ze barsten van het zelfvertrouwen. Maar alleen als ze in de stad wonen.

Dat het makkelijk is om mooi te zijn, is al zo oud als de mensheid. Mooie mensen krijgen op school hogere cijfers en verdienen ook meer dan de lelijkerds. Alleen doet het er wel toe op welke locatie je mooi bent, zo ontdekten wetenschappers van de universiteit van Georgia (VS).

F001/2391

Mooi zijn is vooral gunstig op plaatsen waar mensen sociaal mobiel zijn, en dat is voor het grootste gedeelte in de stad. Uiterlijk is veel minder relevant in landelijke gebieden.

De reden is simpel: stadsbewoners hebben letterlijk meer keuze als het om vrienden gaat, ze kunnen met allerlei verschillende mensen omgaan. Omdat het oog ook wat wil, kiezen ze vaak voor mooie mensen. De kneuzen blijven links liggen. Mensen die niet zo mooi zijn, worden in de stad dat dan ook vaker ongelukkig. Vooral vrouwen hebben daar last van, zo ontdekten de onderzoekers.

Op het platteland is de keuze aan mensen veel beperkter, je hebt buren en dorpsgenoten en daar moet je het mee doen. Mooi of lelijk is geen issue, zo ontdekten de Amerikanen. Andere kwaliteiten, als betrouwbaarheid en behulpzaamheid zijn ineens veel belangrijker. Voor mensen met een afwijkend uiterlijk is dat fijn, hun geluksgevoel wordt door hun uiterlijk op het platteland veel minder aangetast.

Foto: Science Photo Library.