Monster aan rand heelal


Astronomen hebben een enorm zwart gat met de massa van liefst twaalf miljard zonnen ontdekt in het vroege heelal. Dit gigantische monster zit in het hart van een actief sterrenstelsel, dat licht straalt als 420 biljoen zonnen. Deze zogenaamde quasar schijnt dwars door het hele zichtbare universum naar ons toe.

Deze quasar heeft het catalogusnummer SDSS J0100+2802 gekregen en is 12,8 miljard lichtjaar van de aarde verwijderd, zo hebben de ontdekkers aan de Universiteit van Peking berekend. Een lichtjaar is de afstand die het licht in een jaar overbrugt. Dit licht was dus 12,8 miljard jaar onderweg naar ons. Dat betekent dat astronomen het hemellichaam zien in het verre verleden, toen het heelal slechts 900 miljoen jaar oud was.

In die tijd vormden zich de eerste sterren. Hoe die binnen zo’n relatief korte tijd een dergelijk groot zwart gat konden vormen, is een raadsel. Het betekent dat óf onze theorie over zwarte gaten moet worden aangepast, óf ons begrip van het vroege universum.

Wat vooral verbazing wekt is de omvang van dit monster. Naarmate zwarte gaten meer materie opslokken, worden ze groter. Dit gat zou vanaf het begin van het heelal materie moeten hebben eten om deze omvang te bereiken. Maar hoe? Dat blijft een raadsel, schrijven de ontdekkers in Nature.