Migranten steeds ongezonder


dreamstime_16786006

Veel migranten die naar Europa komen, hebben een verbazingwekkend goede gezondheid. Ze hebben vooral minder welvaartsziektes als hartproblemen of kanker en maken bijna geen aanspraak op medische hulp omdat ze die eenvoudigweg niet nodig hebben. Vaak ligt hun levensverwachting zelfs hoger dan die van de autochtone bevolking.

Tot die conclusie komen medici van het Robert Koch-Instituut in Berlijn in de Duitse publicatie Bundesgesundheitsblatt. Maar de Duitsers constateren ook nog wat anders. De kinderen van deze zeer gezonde nieuwe burgers doen het al een stuk minder goed dan hun ouders. Ze zijn over het algemeen dikker, krijgen weinig lichaamsbeweging en ze eten vetter. Deze tweede generatie heeft een lagere levensverwachting dan autochtonen.

Tegen de tijd dat de derde generatie ter wereld komt, gaat het nog slechter. Onder deze kleinkinderen van de oorspronkelijke migranten wordt veel meer gerookt, vooral onder vrouwen. De slechte levensstijl van hun ouders nemen ze over, zodat er een nog verdere daling van de levensverwachting te zien is. Ze zijn bovendien veel vaker depressief, en er manifesteren zich andere psychische aandoeningen.

Migranten en hun kinderen en kleinkinderen weten slechter de weg te vinden naar medische instanties, zodat hun klachten vaak onbehandeld blijven. Daardoor steken in deze groep chronische ziektes steeds meer de kop op.