Metingen opwarmende aarde in twijfel getrokken


Voor– en tegenstanders van klimaatverandering blijven elkaar in de haren vliegen. De tegenstanders hebben net een mokerslag toegebracht aan Al Gore en zijn aanhangers. De metingen waarop zij hun theorie baseren zijn helemaal fout, zeggen ze.

Het berekenen van de gemiddelde temperatuur op aarde is een heidens karwei. De ruwe data van meetstations moet worden gecorrigeerd naar seizoen, plaats van de meetpunten en de omgeving. Ook moeten uitschieters er uit worden gefilterd, om tot een betrouwbaar cijfer te kunnen komen. Die gemiddelde temperaturen vertonen sinds de Tweede Wereldoorlog een opwaartse trend.

Vooral vliegvelden beïnvloeden de weermetingen. Veel meetpunten staan naast startbanen of platforms.

Veel van de correcties worden uitgevoerd door de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten, een soort super-KNMI wiens cijfers onder meer door de Verenigde Naties worden gebruikt. Maar hun methode om de gemiddelde temperaturen uit te rekenen wordt in twijfel getrokken. Als je namelijk dezelfde ruwe data bewerkt volgens een methode van de VN organisatie World Meteorological Organisation (WMO), dan kom je op veel minder temperatuurstijgingen.

De sleutel tot het verschil ligt in hoe je meetpunten waardeert. Steden dijen uit, straten worden verbreed. Er komt dus een hoop beton en teer bij in de wereld. Die oppervlaktes houden de warmte veel beter vast dan bijvoorbeeld grasland of sneeuw. Meetpunten die vroeger ergens ver van de bewoonde wereld lagen, zijn nu soms direct naast een weg of buitenwijk gesitueerd. Dat beïnvloedt de meting. Vooral omdat veel weerstations liggen bij vliegvelden, waar grasbanen zijn vervangen door grote lappen asfalt.

De WMO gebruikt een nieuwe methode waarbij sterk wordt gecorrigeerd op de kwaliteit van het meetpunt. Ligt dat direct naast bebouwing, dan krijgt het veel minder gewicht in de berekening. Bijna alle meetpunten op vliegvelden worden niet meegeteld.

Onderzoekers van de faculteit Atmospheric Science van de University of Alabama (VS) berekenden alle klimaatcijfers van de afgelopen decennia nog een keer met de methode van de WMO en kwamen op veel lagere getallen, Ze constateerden een gemiddelde temperatuurstijging van 0,155 graden per 10 jaar. Volgens de NOAA stijgt de temperatuur echter met 0,248 graden per decennium.

Daarmee brokkelt het fundament onder veel klimaatrapporten af. De onderzoekers berekenden alleen een gemiddelde voor de Verenigde Staten, maar het principe gaat op voor de hele wereld, zo schrijven ze. Maar een einde aan de discussie zal dit ongetwijfeld nog niet zijn.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter