Met al je neven in de trein


mensen

Je hebt meer familie dan je denkt. De kans dat een willekeurige vreemdeling die je op straat tegenkomt een neef of nicht is, bedraagt één op driehonderd. Dat beweert het bedrijf AncestryDNA, dat genetische tests uitvoert om familiebanden aan te tonen na analyse van hun databank. In drukke gebieden is de kans dat je familie tegen het lijf loopt zelfs enorm. Tijdens een ritje in de Londense metro is er een kans van 24 procent dat een familielid dezelfde rit maakt.

Eigenlijk is de uitkomst van dit onderzoek niet zo gek. Je hebt twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders, zestien over-overgrootouders. Bij die generatie zitten we pas aan het einde van de 19e eeuw. Tegen de middeleeuwen hebben mensen (tien)duizenden voorouders. De kans dat je met iemand DNA deelt is daarmee enorm. Je hoeft met iedere willekeurige persoon in Europa maar 1000 jaar terug te gaan voor je gegarandeerd een gemeenschappelijke voorouder hebt.

Alle (blanke) Europeanen zijn familie van elkaar, zo ontdekten genetici van de University of California (VS) al eerder. Zij verzamelden erfelijk materiaal van 2257 Europeanen uit 40 landen en kwamen tot die conclusie.

Gaan je 3000 jaar terug, dan heeft gemiddelde Europeaan zelfs tien gemeenschappelijke voorvaderen met willekeurig iedere andere Europeaan. Statistici hebben eerder uitgerekend dat iedere Europeaan mag beweren dat een van zijn voorouders voor de leeuwen is geworpen in het Circus van Rome.